IFS – Internal Family Systems

Meer zelfkennis en innerlijke balans

Systeemtherapeut Richard C. Schwartz, PhD, ontwikkelde in de jaren ‘90 Internal Family Systems-therapie (innerlijke- familiesysteemtherapie, of IFS). Deze methode gaat er vanuit dat ieder van ons een innerlijk systeem met verschillende (persoonlijkheids)delen heeft.

Elk deel heeft bepaalde kwaliteiten. Samen met jouw kern (het ‘Zelf’), maken ze jou tot wie je bent. Je levensloop heeft veel invloed op hoe deze delen functioneren. Of ze een harmonieus geheel vormen, of dat ze er juist voor zorgen dat je gedrag, gevoelens of gedachten ervaart waar je last van hebt. In dat geval kun je de delen herkennen als ‘coping mechanismen’.

Misschien ken je wel die kritische innerlijke stem, die continu commentaar levert op alles wat je doet en zegt. De intentie van dit deel is om jou te helpen; mogelijk probeert het je te behoeden voor schaamte, omdat het bang is dat je wel eens iets onhandigs zou kunnen zeggen als je niet twee keer nadenkt voordat je uitspreekt. Of misschien probeert dit deel je te beschermen tegen falen omdat je dan jezelf of anderen zou teleurstellen.

IFS geeft inzicht in hoe (en waarom) deze patronen zijn ontstaan en biedt de mogelijkheid om hier op een zachte en respectvolle manier aan te werken. 

Werken met persoonlijkheidsdelen

We zijn geneigd om te vechten tegen deze ‘lastige’ delen, en ze weg te willen hebben. Dat is heel begrijpelijk! Helaas geeft dat zelden het gewenste resultaat. Door vanuit jouw essentie contact te maken met je delen, naar ze te luisteren en ze te leren begrijpen, kun je er juist vriendschap mee sluiten. Dat stelt je in staat om zo’n deel vanuit jouw Zelf precies te geven wat het nodig heeft. Zo kunnen jouw delen helen en het contraproductieve gedrag gaan loslaten.

Elke sessie is anders. Maar steeds is het een innerlijke ontdekkingstocht waarin je de rijkdom, de wijsheid en de verborgen drijfveren van jouw systeem beter leert kennen. De delen die jou nu nog belemmeren zullen zich gaan ontwikkelen tot helpende kwaliteiten. En dat levert je al snel meer rust, authenticiteit en zelfsturing op.